Besmetting met het hepatitis-A-virus is de voornaamste oorzaak van hepatitis (ontsteking van de lever). Hepatitis A is zeer besmettelijk. Het wordt vooral verspreid via voedsel en water dat besmet is met ontlasting van mensen die met het virus geïnfecteerd zijn. Met name kinderen zijn het slachtoffer. Factoren als overbevolking en slechte sanitaire voorzieningen werken de verspreiding van de ziekte in de hand. Hepatitis A is een veel voorkomende vorm van hepatitis, die over de hele wereld voorkomt.
De voornaamste bron van infectie is de ontlasting van mensen die met het virus besmet zijn. Epidemieën (grootschalige verspreiding van de ziekte in een gemeenschap) van deze infectieziekte zijn vaak in verband te brengen met besmetting van water, melk en schaaldieren.
Intensief contact tussen heel jonge kinderen op kinderdagverblijven kan ook de verspreiding van de ziekte veroorzaken. Andere factoren die het besmettingsgevaar vergroten, zijn onhygiënische en slechte leefomstandigheden.
Hepatitis A komt heel snel op. De eerste symptomen dat er iets mis is, zijn:
- Een lusteloos en onbehaaglijk gevoel.
- Vermoeidheid.
- Misselijkheid.
- Braken.
- Geen trek.
- Pijn rechtsboven in de buik.
- Soms lichte koorts.
De meeste mensen worden na dit stadium vanzelf beter en krijgen geen geelzucht. Maar sommige mensen krijgen na 1 of 2 weken wel geelzucht, terwijl de andere symptomen afnemen. Geelzucht is een gele verkleuring van de huid en het oogwit. Naarmate de geelzucht erger wordt, wordt de urine van de patiënt donkerder en de ontlasting juist lichter, als stopverf. De lever is licht vergroot en bij 10 procent van de patiënten is de milt voelbaar bij een buikonderzoek.
Besmette kinderen krijgen altijd diarree, maar volwassenen niet. Sommige mensen hebben last van opgezette lymfeklieren of krijgen huiduitslag, die snel weer overgaat. Voorbeelden van andere symptomen zijn rillingen, spier- en gewrichtspijn, hoesten en andere problemen met de bovenste luchtwegen, en verstopping. De ziekte gaat meestal na 3 tot 6 weken over.
De volgende symptomen zijn aanwijzingen voor hepatitis:
- Koorts.
- Geelzucht (zichtbaar aan de ogen en huid).
- Donkere urine (de urine krijgt de kleur van cola en er zit schuim op).
- Ontlasting met de kleur van stopverf.
Er is een aantal tests om vast te stellen of iemand daadwerkelijk aan hepatitis A lijdt. De meestgebruikte tests zijn:
- Leverfunctieonderzoek.
- Serologisch onderzoek.
- Tests op de aanwezigheid van afweerstoffen (stoffen die het lichaam aanmaakt tegen een infectie) tegen hepatitis A.
Er is geen speciale behandeling voor hepatitis A. De behandeling voor deze infectieziekte bestaat voornamelijk uit voldoende rust en goede voeding. Vermijd daarbij eten dat darmproblemen kan veroorzaken, zoals vet voedsel.
Vaccinatie en algemene voorlichting over de verspreiding van de infectie zijn de effectiefste middelen om hepatitis A te voorkomen. Hepatitis A komt overal in de niet-westerse wereld voor. Maar ook in veel bezochte vakantielanden als Kroatië, Turkije, Marokko en Egypte komt hepatitis A voor.
Meestal wordt er een halfjaar tot een jaar na de eerste
inenting een herhalingsvaccinatie gegeven. Daarna beschermt de vaccinatie minstens 25 jaar.
Mensen die met het virus besmet zijn, wordt aangeraden zoveel mogelijk contact met voedsel te vermijden zolang er nog besmettingsgevaar is. Een goede hygiëne en goede sanitaire voorzieningen zijn belangrijk om hepatitis A te beheersen. Als water 10 minuten gekookt wordt, is het virus dood.