Muggenbeten

Wat zijn muggen?

Muggen of muskieten zijn kleine insecten. Ze komen over de hele wereld voor: in moerassige en natte gebieden maar ook in dorpen en steden.

Mannetjesmuggen voeden zich meestal met plantensap. Vrouwtjesmuggen voeden zich met bloed dat ze via de huid opzuigen. Dit bloed hebben ze nodig om eitjes te kunnen maken. Vrouwtjesmuggen hebben naaldvormige monddelen, waarmee zij door de huid steken. Bij het steken brengen ze speeksel in. In het speeksel zitten eiwitten die de bloedstolling tegengaan, waardoor de muggen het bloed op kunnen zuigen.
Opmerking:

Symptomen muggenbeet

De allereerste muggensteek die je ooit kreeg, veroorzaakte waarschijnlijk helemaal geen huidreactie. Bij volgende steken ontstaat gevoeligheid voor de vreemde eiwitten in het speeksel van de mug.

Bij jonge kinderen ontstaan meestal kleine, jeukende, rode zwellingen op de plaats van de steek. Oudere kinderen en jongeren zijn meestal al heel vaak door een mug gestoken. Bij hen ontstaat na een muggensteek een bleke tot rode verdikking op de huid die binnen 24 uur verandert in een rode bult.

Sommige volwassenen worden, nadat ze heel vaak zijn gestoken, ongevoelig voor muggensteken. Bij anderen neemt de gevoeligheid juist toe. Dat kan leiden tot een allergische reactie met blaren en ontstekingsverschijnselen zoals hevige roodheid en flinke zwelling op de plaats van de steek.
Opmerking:

Besmetting door een muggenbeet

Sommige muggen kunnen via het bloed bepaalde ziekteverwekkers overbrengen. Ze vormen hierdoor een mogelijk gevaar voor de gezondheid. Deze ziekteverwekkers zijn onder meer verantwoordelijk voor: 
Opmerking:

Behandeling muggenbeet

De behandeling van muggensteken is gericht op het verlichten van de symptomen. Mogelijke manieren om te behandelen:

  • Een koud kompres op de plaats van de steek om de zwelling te verminderen. Een kompres kan bestaan uit ijs gewikkeld in handdoeken of uit washandjes natgemaakt met koud water. 
  • Een zalf of lotion met calamine, menthol of zink om de jeuk te verminderen.
  • Speciale tabletten (antihistaminica) om erge jeuk te verlichten.
  • Ontstekingsremmende pijnstillers bij hevigere symptomen.
Opmerking:

Voorzorgsmaatregelen muggenbeet

Controleer voordat je op reis gaat of er op je reisbestemming muggen voorkomen die bepaalde ziektes kunnen overbrengen. Als dat het geval is, is het van belang om van tevoren te informeren welke vaccinaties of tabletten je nodig hebt. De huisarts of GGD kan je meer hierover vertellen.

Probeer daarnaast muggensteken zoveel mogelijk te voorkomen, onder meer door de volgende maatregelen:

  • Houd muggen op afstand door je huid in te smeren met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Eventueel kun je ook het beddengoed daarmee besprenkelen.

  • Draag lichtgekleurde kleding met lange mouwen en lange broekspijpen en slaap onder een muskietennet. Door kleding en muskietennet in te spuiten met een insectenwerend middel ben je beter beschermd.

  • Ga in het donker niet te dicht bij een lichtbron zitten. Muggen worden namelijk door licht aangetrokken.

  • Door muggen te verjagen, bijvoorbeeld door ze weg te slaan, zullen ze zich gaan verdedigen. Daardoor zullen ze juist eerder steken.

  • Muggen kunnen overdag en 's nachts steken. Zorg dus altijd voor goede bescherming.
Opmerking:

Meer informatie

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap
www.thuisarts.nl/insectenbeet/ik-heb-last-van-insectenbeet
http://thuisarts.nl/reizigersziekten/ik-wil-reizigersziekten-voork%C3%B3men

Informatie van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering
www.lcr.nl/Via-muggen

Informatie van het RIVM over malaria
www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/infectieziekten/malaria/Malaria_ISI.jsp

Informatie over knokkelkoorts
http://thuisarts.nl/knokkelkoorts/ik-heb-knokkelkoorts

Opmerking: