Hondsdolheid of rabiës is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus tast de hersenen aan en veroorzaakt een ontsteking in de hersenvliezen. Je kunt rabiës krijgen doordat een besmet dier je likt, bijt of krabt. Het is niet altijd aan een dier te zien dat het rabiës heeft. Was de wond minstens 5 minuten met water en zeep en bel direct een arts als je in contact bent geweest met een mogelijk besmet dier.
Niet iedereen die door een dier met hondsdolheid wordt gebeten krijgt zelf ook hondsdolheid. Maar zodra iemand symptomen krijgt, is de afloop dodelijk.
In het begin veroorzaakt de infectie geen symptomen. De symptomen ontstaan meestal weken tot maanden na de beet. De eerste klachten zijn koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en angst om te slikken. De plek rond de beet is ongevoelig. Later komen er klachten als stuiptrekkingen, verlammingsverschijnselen, slik- en ademhalingsproblemen. Uiteindelijk raakt iemand in coma en overlijd.
Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt verspreid via speeksel van een besmet dier. Na een beet, lik of krab op een kapotte huid verspreidt het virus zich in het lichaam.
Na de beet van een dier kun je de kans om hondsdolheid te krijgen verkleinen via bepaalde maatregelen. Dierenbeten moeten grondig worden schoongemaakt met water en zeep. Ontsmet daarna de wond met jodium of alcohol 70%. Daarna moet een wond soms chirurgisch worden opengesneden; een wond mag niet worden gehecht.
Een volledig vaccinatieschema tegen hondsdolheid bestaat uit 3 injecties, binnen een maand. Als je niet volledig bent gevaccineerd en je wordt door een besmet dier gebeten, gekrabd, of gelikt, dan moet je zo snel mogelijk gevaccineerd worden. Als je vooraf volledig bent gevaccineerd, dan heb je geen antiserum en minder vaccinaties nodig. Antiserum is in minder ontwikkelde landen meestal niet voorradig of van slechte kwaliteit.
Lees meer
Reizigersfolder over rabiës van het LCR
https://www.lcr.nl/Reizigersfolders/#Reizigersfolders
Belangrijke bronnen
Richtlijnen over rabiës van het RIVM
www.rivm.nl